krede

 

HI 032453
bilde tatt fra nettet og fotograf er Espen Bierud

 

Aure
Ørret
Krede

Eitt og same navnet på ein fisk med god smak på steikepanna

 

Aure –
Navnet “aure” har norrønt opphav og betyr “den som rir eller farer frem over grusbunnen”

 

Ørret –
Ørret er en fiskeart i laksefamilien. Ørreten varierer svært mye i farge, størrelse og levevis. På grunn av ulikt levevis skiller man ofte mellom ferskvannsørret og sjøørret, men all ørret forplanter seg i ferskvann og regnes dermed som ferskvannsfisk

 

Krede –
Namn som røyr, innsjøaure, bekkeaure, fjellaure og sjøaure er vanleg, men på ekte sunnmørsk er krede namnet på ein liten aure. Krede er ein av dei mest populære fiskane blant sportsfiskarar og fisket foregår helst med garn, oter eller stang. Det finnast mange lokale fiskevatn med mykje fisk.

 

Latinsk navn: Salmo trutta L.
Andre norske navn: Sjøørret, fjellørret, aure, blenkje, kjøe
Familie: Laksefamilien
Maks storleik: Ca. 12–14 kg
Levetid: Over 30 år, vanlig 5 år
Leveområde: Rennende vann, innsjøer, sjø
Hovedgyteområde: Rennende vann
Gytetidspunkt: Oktober–november, noen steder senere
Føde: Insektlarver (ferskvann), brisling og sild (sjø)
Predatorar: Lyr, torsk
Særtrekk: Svært stor genetisk diversitet, svært stor variasjon i farge og pigmenteringsmønster (jf. finprikka ørret og marmorørret)
kopiert fra nettsida – Havforskningsinstituttet

 

Ja det var samtaleemnet i bil her ein dag – forskjela i desse navna – og det måtte googlast
Tenk alt ein kan google seg fram til
Endatil krede….

 

Eit herre/dame-måltid med poteter, rømme, ein god saus og den stekte ørreten – anten tilberedet på steikepanna eller lagt i folie med alskens krydderier og bakt/stekt i ovnen
Mmmmm det er ein draum av ein middag

6 kommentarer

Siste innlegg